Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Facebook -- könyvtári tapasztalatok 2. -- a haszon mérése

Néhány hete a Kataliston hangzott el a kérdés: mennyire és miben segítheti a Facebook a könyvtárakat? Több válasz érkezett a kérdésre, és több engedélyt is kaptunk a válaszok összegzésére. További részletek Kosina Zoltán válaszából:
-- A Facebook látványos oldalstatisztikái ellenére a valódi haszon elég nehezen mérhető. Vajon a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár oldalának 463 feliratkozója és 10461 látogatója közül hányan döntöttek úgy, hogy beiratkoznak a könyvtárba, vagy igénybe vesznek valamilyen más fizetős szolgáltatást, esetleg valamelyik ismerősüket veszik rá erre, ezzel közvetlen profitot termelve a könyvtárnak? Az ilyen irányú visszajelzések hiányából következtetve eddig valószínűleg nagyon kevesen. Ám mivel a ráfordítás még ehhez a kevés bevételhez képest is minimális, Facebook oldalt üzemeltetni úgy tűnik mégis csak megéri.
A mérésre a hagyományos módszerek lehetnek alkalmasak. A kérdőívek webes, esetleg Facebookos változatai kellőképp informatívak lehetnek, csak rá kell venni a felhasználókat, hogy kitöltsék őket.
Megjelenési hely tekintetében pedig akkor lehet jó választás a Facebook, ha elsősorban a fiatalabb korosztályt kívánja megcélozni a könyvtár. Legalábbis egyelőre. A jövőben valószínűleg minden könyvtárnak célszerű lesz regisztrálnia vagy a Facebookra, vagy annak valamelyik népszerűbb utódjára. (Kosina Zoltán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról