Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Fejlesztések Nyíregyházán - kamasz-tér, 3D nyomtatás, automatikus kölcsönzés...

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban az idei leglátványosabb fejlesztés a Vécsey utcai fiókkönyvtár felújítása lesz: az egész épület az élethosszig tartó tanulást fogja támogatni, immár 21. századi körülmények között. Az átalakítások egy egybefüggő, variálható, különböző oktatási formákat lehetővé tevő teret, akadálymentesített épületet eredményeznek, s a nyílászáróktól a bútorokig mindent kicserélnek. A kiviteli tervek elkészültek, reményeim szerint szeptemberre befejeződnek a munkák. A felújítás idején az olvasóknak nélkülözniük kell a fiókkönyvtár szolgáltatásait, utána viszont kétszeres forgalomra számítunk.
A megváltozott szokások miatt csökken a központi könyvtár olvasótermének kihasználtsága, akárcsak a középiskolás korosztály könyvtári aktivitása. Ezért a pályázat segítségével, egy mobil térelválasztó rendszer alkalmazásával Kamasz-teret, azaz egy közösségi-oktatási színteret alakítunk ki az olvasóteremben.
A digitális labor - oktatótermünk - az élethosszig tartó tanulás támogatására hivatott, s olyan képzéseknek ad majd helyet, mint például az internethasználati, elektronikus ügyintézési ismeretek elterjesztését célzó tanfolyam időseknek, munkanélkülieknek, vagy a fiatalok médiakultúrára és -tudatosságra nevelése, hogy az előnyök kihasználása mellett tisztában legyenek a digitális univerzum veszélyeivel, a tudatos és biztonságos médiahasználat feltételeivel. A labor a térség könyvtári szakembereinek képzésében is fontos szerepet kap; céljai, lehetőségei az említetteken túl is sokrétűek, a felső tagozatos általános iskolások környezettudatosságra nevelésétől a 3D nyomtatásig.
Lehetőségük lesz az önkiszolgáló kölcsönzésre, s nem kell majd bezárnunk a leltározás idejére - taglalta a pályázat részleteit Tomasovsz­ki Anita.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról