Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felelősség - ez az, amit nem vállal át a chatrobot az őt használótól

Mesterséges intelligencia a könyvtárakban címmel tartott szakmai beszélgetést az ELTE ÁJK KáVé és a KIT Hírlevél febr. 22-én.
A chatrobot nem algoritmus, azaz nem lehet ellenőrizni, hogy mit fog mondani. Így nem lehet garantálni, hogy igaz-e vagy sem, amit válaszol, vagy egyáltalán milyen arányban. Ugyan a könyvtáros vagy tanácsadó is tévedhet a referenszben, de az utóbbiak felelőséget vállalnak, szemben a chatrobottal. Az sem nem mindegy, hogy öngyilkossági technikára vonatkozó kérdésre technikai megoldást ajánl a robot, vagy lelki segítséget igyekszik nyújtani. A robotok készítői felkészítik erre a rendszerüket, de azért beugranak gikszerek. Takács Dániel mindezek miatt jelezte: a (felsőoktatási) könyváros lehetősége a használók figyelmének felhívása a felelősségteljes használatra.

A rendszereket leginkább a személyre szabott oktatásra lehet használni. Bár, amiközben a rendszer tanul - tanulja a tanulót is: nagyon sokat fog tudni a tanulókról, ami sok kérdést vet fel. Egy Honda hátsó fékbetétjének kicserélését pontosan elmagyarázza a ChatGPT, ki is lehet cserélni. De ha baleset lesz a dologból, csak a chatrobotot használó ember tehető felelőssé - fejtette ki a felelősség témát Balázs László, a FSZEK informatikai vezetője. Mikulás Bence, fejlesztő inspirálódásra használja a ChatGPT-t: mondjon öt különböző megoldást egy problémára. Ezek elég hasznosnak tűnnek, más-más szempontból torzítanak, de nagy segítséget nyújtanak a hatodik megoldás emberi megalkotására. Takács Dániel szerint az alkalmazás birtokában a lexikai tudás helyett a kritikai gondolkodást kell fejleszteni. Németh Márton szerint a chatrobot használatával az oktatói készségek fognak felértékelődni. A YouTube-on már vannak videók, hogy hogyan tanuljunk a ChatGPT-vel angolul.

Balázs László rendszerek megjelenésekor kapásból azt gondolta, hogy mi, könyvtárosok már lekéstünk. A könyvtári rendszerek szállítóinál nem tűnik fel elég erő erre a célra, a könyvtárakban sincs meg az az informatikai tudás, hogy ilyen elvárásokat támasszon. A magyar közgyűjtemények még nem használtak ki minden lehetőséget arra, hogy felismertessék a birtokukban lévő képeket, szövegeket. Igaz, hogy ez nem lenne annyira pontos, mintha ember végezné ezt a munkát, de a gépi kapacitás sokkal gyorsabban végezne a feladattal. Hamarabb jelentkezik általa a felhasználói haszon. A magyar könyvtári katalógusok mesterséges intelligencia által emészthetővé tenni viszont jelenleg irreálisnak tűnik - fejtette ki Balázs László. Mikulás Bence: A könyvtáros lehetősége: minél jobban megismerni a rendszereket, mit tudnak. S méginkább: mit nem tudnak, és mi az, amit a könyvtáros jobban tud.

A Magyar Információbrókerek Egyesülete hasonló témában - "Tanácsadás és tájékoztatás a mesterséges intelligencia korában" - szervez rövidesen klubot.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról