Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felemelő könyvtári rendezvény szabadság metaforájaként - brooklyni tapasztalat

Az Orsós László Jakabbal (Brooklyn Public Library link ), készített interjú ismertetésének első része: link Folytatás 8'30"-től:

Mindenfélét csinálunk, ami nem csak kultúra és művészet, hanem annak tágasabb értelmezései. Olyasmikről beszélünk és csinálunk, amelyek a legtöbb emberhez érhetnek el potenciálisan, illetve a legvalóságosabb válaszokat tudják szülni. Nem csak a szórakoztatás, és vetítés, hogy ti leültök, mi meg mondjuk, Hanem ennek a teljes felbontása folyik most.

Amit most csinálok és szeretem: van a Metropolitan Múzeumnak (MET) május első hétfőjén van egy MET gála nevű iszonytatóan kivagyi kivonulása, ahol felöltöztetett celebritások kivonulnak. Egy jegy minimum 30 ezer dollár, meg 50. És ott unatkozik mindenki. Viszont az egész világ nézi: elérhetetlen emberek, elérhetetlen cuccokban egy múzeumban masíroznak.
Kitaláltam, hogy mindenkit megillet ez a figyelem: a könyvtár miért ne csinálna az előző éjszakán, vasárnap este People's Ball-t [emberek bálja, ld pl.: link ]. Fel van állítva egy kifutó a könyvtár központi csarnokában; zene, baromi jó DJ, bárok, fellépők. A kifutó minden órában megnyílik, és bárki végigsétálhat rajta. Mi pedig megünnepeljük őt. Ebben az évben kiegészül egy új fordulattal: hívjunk meg olyan embert, akik szerintünk valamit érzékelhetően megváltoztattak érzékelhető környezetünkben. Ők a hősök, a kifutón végigmennek és kapnak egy csodálatos palástot, és elmondják, hogy ők miért vannak itt. Csodálatos embereket hívtunk meg és mindenki boldogan vállalta. Annyira meglepődtem...
Pontosan olyan ennek a hangulata, mint amikor Versailles-t beveszik a tömegek. És közben Brooklynban vagyunk... El tudjátok képzelni, amikor egy jamaicai házaspár megérkezik, teljes díszben... Sokkal jobban néz ki mindenki, mint a MET gálán. Sokkal. De ez csak egy oldalági dolog abban, amit csinálok. Ez csak egy pofán verni az establishmentet... Amit a könyvtár vezetése ünnepel egyébként. - Az elsőnél Lexi, a fejlesztési igazgató megijedt, hogy nehogy belezavarjunk a vizekbe, mert pénzt is kell csinálnunk, fundraising-elnünk is. De aztán ez elcsitult, és ez most már a szabadságnak egy metaforája.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról