Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 3.

A nyitva tartási időket tekintve tendencia főleg az egyetemi könyvtárakban, hogy minél tovább legyenek nyitva: 8h-22h/24h, a hétvégeken és sokszor a szünidőben is. A könyvtárosok magas bérköltségének elkerüléséért egyetemistákat is alkalmaznak, illetve részben csökkentett szolgáltatás kínálnak. Viszont előfordul, megyei könyvtárak anyagi okok miatt csökkentik nyitva tartásukat. Észak-Amerikában tesztelik az éjszakai személyzet nélküli 24 órás nyitva tartást is. E bizalmi rendszer elsősorban kutatói, vagy kórházi könyvtárakban jöhet szóba. Tényező a gazdasági válság és a lakáskrízis is: a könyvtárak nem elhanyagolható szociális szerepet is betöltenek.
A példák mutatják: a használókban való gondolkodás nem más, mint elfogadni a fizikai valójukban illetve a virtuális használókat egyaránt. A globális marketinggel a könyvtárak olyan területre lépnek, ami közelebb áll a gazdasági szférához, de nem távolodik el a kulturális területtől: megtartja eddigi látogatóit és újakat szerez.
(Forrás: Bibliotheque : les nouveaux usages / Jean Philippe Accart. In: Guide pratique Archimag février 2011 p.18-19). Gyakorlati tanácsok a könyvtár számára : az új használat (ref.: Grebot Á.)

Régebbi hírforrás(ok): Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 2. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról