Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Felhasználóképzés és / vagy bolondbiztos rendszerek?

A felhasználóképzés -- ahelyett, hogy etózni tanítanánk az olvasót -- azt jelenti, hogy valaminek a felhasználóit vagy lehetséges felhasználóit (ez lehet technológia, termék, szolgáltatás stb.) felnőttképzési módszerekkel támogatják annak érdekében, hogy 'személyi hatékonyságuk' növekedjen. Mindenféle ismeret/tudás potenciálisan növeli a személyi hatékonyságot és -mobilitást és/vagy pszichikai/szellemi igényt elégít ki.
Régóta megkülönböztetünk 'innovatív tudást' és a 'felhasználói tudást'. A felhasználók egyszerű, magától értetődő terméket / szolgáltatást akarnak, és ezekhez egyre több intelligenciát kell a termékbe / szolgáltatásba építeni (bővített újratermelés, mely ebbéli szerepünkben újfajta tudást igényel tőlünk).
A komplex termék / szolgáltatás maximális képességeit csak az arra felkészült felhasználók tudják maradéktalanul kihasználni (vö. okostelefon: a hülye számára egy drága játék, az értelmes számára pedig egy hatékonyságot jelentősen növelő eszköz). Ugyanakkor ez -- a kiszolgáltság mellett -- kiszolgáltatottságot is teremt. Ezért a címben feltett kérdésre 'és' a válasz.
A használóképzés szélsőséges iránya a 'kis könyvtáros', 'kis orvos' stb. nevelése, ami azért gond, mert ritkán fél bele életünkbe. mindent tudni ugyan jó lenne, de nem fér bele abba a rövidke életünkbe. A bolondbiztos rendszerek túlhajtása pedig kiiktatja az emberi elme és képességek élesítését, pangáshoz vezet. A kétféle megközelítés aktuális helyességét az adott helyzet dönti el. (Szabó G. Tibor)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról