Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Felhatalmazás - lépések egy jobb könyvtárvezetés irányába (olvasóink szavazatára)

Az elmúlt években egy dolgot biztosan megtanulhattunk: az "ahogy mindig is csináltuk" módszere nem fenntartható, a közösségek érdekében. Olyan növekvő mintákat kell keresnünk, melyek szisztematikusan megváltoztatják a társadalom, a gazdaság és a környezet cselekvési tervét, és elfogadják, hogy a vezetői szerep talán máshogy fog kinézni a következő években.
Tanulhatunk például a környezetünktől. Dr. Tamsin Woolley-Barker evolucionista biológus szerint a rendszereink - mint például a politikai rendszer vagy a gazdasági rendszer - közel vannak ahhoz, hogy összeomoljanak; akkor, amikor a legkevésbé engedhetjük ezt meg.
Mit tanulhatunk más kollaboratív fajoktól?
A hangyák például nem egy vezetőre vagy egy hierarchiára támaszkodnak. "Szuperorganizmusok", melyek olyan rugalmas biológiai hálózatok, amik egy élőlényként viselkednek. Egy hangya nem igazán lenyűgöző, viszont az egész kolónia együtt intelligens, fürge, rugalmas és innovatív - olyan, amilyennek a saját szervezeteinket szeretnénk.
A megosztott vezetés és a kollektív intelligencia a segítségünkre válna. A hangyák és a méhek nem várnak utasításokra, nincsen előírt tervük. Közös céljuk van: hogy minden generáció sikeresebb legyen az előzőnél.
Tanulhatunk a Just Transition-től. Ez egy módszertan, ami biztosítja a szociális intézkedések átgondolását, hogy megvédje a munkavállalók jogait és megélhetését, mikor a gazdaság fenntartható termelésbe kezd azért, hogy megküzdjön a klímaváltozással és megvédje a biodiverzitást.
A The Guardian egyik cikkében pedig Joe Concra-t, az O+ Festival szervezőjét idézi: "A nemzeti rendszer megváltozását rengeteg kisebb, helyi változtatással érhetjük el."
A tanulság: olyan változtatásokat hozzunk, melyeket nagyobb léptékben is szeretnénk látni.
Tanulhatunk a színesbőrűek jogaiért küzdő aktivistáktól is. Majdnem 30 millióan tüntettek idén Amerikában George Floyd meggyilkolása miatt. A Black Visions szervezet - mely szerves része volt a tüntetéseknek - színesbőrű női vezetőktől akar tanulni, valamint egy olyan kultúrát akar létrehozni, amely nem a vezetői hierarchiában bízik, és nem fókuszál egyes emberek jogaira más emberek jogainak árán.
Könyvtárak minden városban, iskolában vannak. Egy erős, osztott hálózatot alkotnak, ami helyileg működhet a vezetők mozgósítása és az együttműködés érdekében, mely szükséges ahhoz, hogy a következő években előrébb léphessünk. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról