Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felhívás a könyvtárak világközösségéhez az Ukrajna népeivel való szolidaritás kezdeményezésével kapcsolatban

2022. február 28. Február 24-én reggel megdöbbentő hírt hozott, hogy Oroszország hatalmas támadásba kezd Ukrajna ellen. Az ukrán nép életét áldozta, és hősiesen védi országát az Orosz Föderáció agressziójával szemben. Litvánia, Lettország és Észtország nemzeti könyvtárainak közösségei határozottan elítélik az Ukrajna elleni támadásokat, és szolidárisak az ukrán nép azon törekvésével, hogy egy szabad, független és demokratikus ukrán államban éljenek, amelyet az európai alapértékek vezérelnek. Támogatjuk az ukrán állampolgárok szabadságvágyát, és felkérjük a Litvániában, Lettországban, Észtországban, Európában lévő könyvtárakat, valamint a világ minden könyvtárát, hogy legyenek szolidárisak Ukrajna népével, és minden lehetséges módon járuljanak hozzá Ukrajna győzelméhez, azaz anyagi adományokkal, illetve erkölcsi támogatással. Segítségünk alapvető a szabad és független Ukrajna számára.

A következő, könyvtárakat és tudományos szervezeteket képviselő, illetve egyesítő nemzetközi szervezetekhez fordulunk: CENL (Conference of European National Libraries), EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), IFLA (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége), CDNL (Nemzeti Könyvtárak Igazgatóinak Konferenciája), a LIBER (Európai Kutatókönyvtárak Szövetsége), a NAPLE (Európai Nyilvános Könyvtárak Nemzeti Hatóságai), a Public Libraries 2030, a SPARC Europe és az ALA (Amerikai Könyvtári Szövetség), hogy azonnal és határozottan ítéljék el az Orosz Föderáció agresszióját. Szorgalmazzuk továbbá az Orosz Föderáció tagságának felfüggesztését minden nemzetközi könyvtári szervezetben.

Közösek a céljaink, és azonos értékeket vallunk. Elkötelezzük magunkat, hogy továbbra is olyan befogadó információs és kulturális teret hozzunk létre, amely mentes a félretájékoztatástól, hazugságtól, gyűlölettől és háborútól, és mindenki számára nyitott. Felhasználunk minden rendelkezésünkre álló eszközt az információs hadviselés megnyerésére. A könyvtár a szabadságot jelenti. A könyvtárak a jövő kapuja.

Mindannyiunknak hozzá kell járulnunk a demokrácia erősítéséhez - és hozzá is járulunk. Minden felelős embernek meg kell értenie, hogy ha nem állítjuk meg Oroszország pimasz agresszióját Ukrajnában, azt mindenki megszenvedheti. Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető mottója - Szabadságodért és a miénkért! - aktuálisabb, mint valaha.

- Janne Andresoo, az Észt Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Prof. Dr. Renaldas Gudauskas, a Martynas Mazvydas Litván Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Andris Vilks, a Lett Nemzeti Könyvtár igazgatója

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról