Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felkapaszkodhatunk-e az adattudomány szekerére? 2. életciklus és metaadatok

Múlt heti lapszámunk témáját link folytatva:
Archívumok fejlesztése kapcsán néhány részfeladat:
1. a kutatási adatok életciklusának leírása, az adatok keletkeztetésével és hozzáférésével kapcsolatos jogosultságok rögzítése és ezek ellenőrzése - röviden: adatkezelési elvek és adatkezelési terv. A levéltáros szakmában a "born digital" iratok felbukkanása, de legalább 20 év óta komoly elméleti munkát fektettek az adatok életciklusának archiválási szempontú elemzésébe, melynek egyik fő tanulsága: akkor lehet hatékonyan gondoskodni a megőrzésről, ha az adatkezelés egyes elemeit előre definiáljuk. Kutatási adatokat illetően különösen fontos szempont, hogy a hozzáférés általában
több-lépcsős: az adatokat összegyűjtő kutató természetes törekvése, hogy ezeken először ő végezze el a saját kutatásához szükséges elemzéseket és mások csak egy bizonyos moratórium után férhessenek hozzá az adatokhoz.
2. szakterület-specifikus metaadatsémák kidolgozása. Az archivált adatok első számú hozzáférési pontja a metaadat-rekord. Ha ez a leírás pontatlan, rossz, akkor nem fog megvalósulni az adathasználat sem. A pontos metaadatolás feltétele pedig a specifikus metaadatséma. Ma már több tucat ilyen, a kutatási adatokra kidolgozott metaadatsémát készítettek világszerte. Vannak a kutatási adatokra kihegyezett általános, de nem szakterület-specifikus sémák és vannak olyan tudományterületek (pl. a csillagászat), ahol léteznek egészen egyedi igényeket kielégítő sémák. (folyt. köv.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról