Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felmérés: érdeklődőbbek az LMBTQ-fiatalok

Az LMBTQ+ fiatalok nem csak a hagyományos könyvtári anyagokból tájékozódnak, hanem kifejezetten magas számban használják a közösségi média adta lehetőségeket is, pld. LMBT közösségek, blogok, olvasmánylisták, stb. Elsődleges motivációjuk az olvasásban van, hogy eltérő identitásfejlődésük folyamatában információhoz jussanak. Az olvasás által mindnyájan hasonlóan gondolkodó-érző társakat keresnek, szerepmodelleket várnak és biztonságos helyeket remélnek, ahol önmagukat felvállalhatják. Szexuális és egészségügyi információt ötször nagyobb valószínűséggel keresnek online felületeken, mint kortársaik. Az LMBT tartalmakat megosztó blogolvasók hamarabb találják meg hangjukat, tudatosabbak és maguk is előbb generálnak tartalmakat, amit másokkal osztanak meg.

Az olvasási preferenciákat vizsgáló felmérésben műfajilag a kisregények, a sci-fi és a fantasy volt a legnépszerűbb köreikben. Egy nemrégiben végzett, 13-21 éves, önazonos LMBTQ+ fiatalokat vizsgáló, nagyléptékű, online felmérés szerint 31%-uk online keres információt LMBTQ életstílusról, személyekről, kultúráról és történelemről Wikipédia szócikkek, blogbejegyzések, online folyóiratok és e-könyvek formájában. Többnyire olyan regényhősök után kutatnak, mint önmaguk. Mivel a tankönyvek nem szolgáltatnak kellő információt erről a témáról, így maguk néznek utána az elérhető irodalomnak.
Könyvtári gyűjteményekben az LMBTQ fókuszú könyvek elhelyezése kétféleképpen történhet: egy helyre csoportosítva, ami segíti a könnyebb megtalálást, vagy szétosztva a gyűjteményben.
A vidéki, konzervatív településeken a legesélytelenebb LMBT információhoz jutni, főképp ha az iskola és a család internetszűrővel blokkolja a szabad hozzáférést. Ebben az esetben szinte elérhetetlenek a megfelelő olvasmányok, vagy egy közeli LMBT-befogadó közösséget találni. Ugyanez érvényes a biztonságos szexuális kontaktus, a tranzíció, és más speciális témák esetében is. Az orvosi és pszichológiai információt nem lehet blogbejegyzésekből elsajátítani.

Lényeges tehát, hogy a könyvtárosok utánanyúljanak (outsourcing) az LMBT fiataloknak, hogy megerősítést nyújtsanak érzéseikre, párválasztásukra, barátokra és támogatókra találjanak segítségükkel (Gay-Straight Alliances), valamint a nélkülözhetetlen életviteli információ rendelkezésükre álljon. (ref.: Somorjai Noémi)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról