Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közel megduplázódott a MEK forgalma a járványhelyzetben

Hogyan éli meg a járványhelyzet a MEK? - kérdezte a KIT Moldován Istvántól (osztályvezető, OSZK)
MI: Furcsán hangzik, de a járványhelyzet több szempontból is pozitívan hatott a munkánkra. Március közepétől fizikailag bezárta kapuit a látogatók elől az OSZK (mint sok más könyvtár), leálltak a helyi rendezvények, kiállítások, ezért sokkal nagyobb figyelem fordult az online tartalmakra.
A közösségi oldalakkal és kommunikációval foglalkozó kollégák folyamatosan tájékoztatják a sajtót, illetve tesznek közzé híreket az új és régi online tartalmainkról a honlapunkon, tematikus oldalainkon, Facebook és blog felületeinken is.
A MEK-ről rendszeresen, heti kétszer adunk tartalmi ajánlásokat, korábbi, talán már elfelejtett tartalmainkról, amelyek a három nagyobb gyűjteményünkben lévő, sokszor összefüggő témákról, lásd pl. Facebook #kutasskeressvelunk. Március közepén az OSZK-ban sikerült megszervezni a távmunkát. A MEK osztály szinte teljes egészében otthonról végzi a munkáját, többen késő este, amikor a gyerekek délelőtti távoktatása, egyéb foglalkozása véget ért.
A MEK-be márciusban több cím került fel, mint a korábbi hónapokban (130 cím) és már áprilisban is 100 cím fölött járunk. Most hétfőn értük el a 20.000-es állományt.

Az EPA-ban tavaly, 2019-ben 137 új címet vettünk fel, idén, az első negyedév végén majdnem ennek felét, 66 cím. Ugyancsak tavaly 20312 füzettel gyarapodott az állomány, idén eddig már 11.389 számmal úgy, hogy közben egy kolléga átment ebből a csoportból egy másik osztályra. (Szinte az egész osztályon majd mindenki a garantált bérminimumot kapja :-( ) A Digitális Képarchívumban is januártól folyamatosan növekszik az új dokumentumok száma, márciusban a tavalyi 649 helyett idén 853 volt. Ez két kolléganőm munkáját dicséri.

Szolgáltatásaink forgalma is kiugrott, meglátszik a járványhelyzet, az, hogy sokkal inkább az online források kerültek előtérbe az otthoni tanulás, munka számára. A MEK forgalma a napi átlagos 35-40.000-ről az elmúlt hónapban elérte alkalmanként a napi 65-70.000 látogatást, link az EPA a napi 10.000-ről a napi 20.000 körüli látogatást link míg a DKA a tavalyi 2000-2500 napi látogatásról idén a napi 5-6000-es fogalmat link .

Kapcsolódó:link

Hírforrás: Moldován István
2020. április 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=felporgott_a_mek_a_jarvanyhelyzetben
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról