Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Félrevezető információk

Egy új nemzetközi felmérés arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy számos egészségügyi és pénzügyi webhely olyan információkat tesz közzé, amelyek félrevezetők, nem helytállóak, vagy éppenséggel nem teljesek. A mintegy 460 webhelyet vizsgáló felmérés szerint egyes site-ok egyszerűen hitelt nem érdemlő információkat ismertetnek - állítja a Consumers International. Az egészségügyi, pénzügyi, valamint ár-összehasonlító webhelyeket vizsgáló kutatók azt tapasztalták, hogy a szájtok 49%-a nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat arról, hogy a közzétett információkat miként tudják célszerűen, jól felhasználni. Például az egészségügyi vagy pénzügyi tanácsért folyamodó felhasználóknak nem hívják fel a figyelmét arra, hogy érdemes szakember segítségét is kikérniük, még mielőtt a kapott tanács nyomán cselekednének. A szóban forgó szájtok csaknem fele nem szolgáltat kellő információt a tanácsot adó emberek szakértelmét, hozzáértését, képesítését igazolandó. A személyes adatokat kérő webhelyek csaknem 40%-a nem rendelkezik adatvédelmi irányelvekkel. A megvizsgált webhelyek több mint 60%-a olyan dolgokat állít, vagy olyan információkat tesz közzé, amelyek esetenként nem egyértelműek és konkrétak, hanem sokszor megbízhatatlanok és ködösek. A webhelyek ugyanilyen arányban arról sem adnak tájékoztatást, hogy a közzétett információk összefüggenek-e bizonyos üzleti, szponzori, vagy hirdetői érdekekkel. A vizsgálat nyomán készült tanulmány szerzői azt javasolják a fogyasztóknak, hogy fordítsanak kevesebb figyelmet egy-egy webhely külső megjelenésére, arculatára, és jobban ügyeljenek a tényleges tartalmak forrására, hitelességére.

Hírforrás: link Infinit Hírlevél No.178, 2002. nov. 16.
2002. november 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=felrevezeto_informaciok
Régebbi hírforrás(ok): link Infinit Hírlevél No.178, 2002. nov. 16.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról