Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Felsőoktatási könyvtárak átállása digitális dokumentumokra és perticipatív vezetésre - ulsteri példa (olvasóink szavazatára)

Az Ulster Egyetem könyvtári szolgáltatásai link digitális változtatásokon mennek keresztül, Janet Peden vezetésével. Az E-First Gyűjtemény- és Információ-hozzáférési Stratégia bevezetésével minden lehetséges szolgáltatást digitalizálni szeretnének. Az egyetemnek jelenleg négy könyvtára van, de az új, Belfast központjában nyíló épülettel ez háromra csökkenthető.
- Az elmúlt 8 évben az e-First modellre fókuszáltunk, mely a könyvtári szolgáltatást úgy viszi a felhasználóhoz, hogy a szolgáltatást a fizikai épület határain kívülre tolja - mondta Peden. Tudják ugyanakkor: sok felhasználó nagyon kényelmesen dolgozik elektronikus környezetben, mások kevésbé. "Könyvtárosként felelősséggel tartozunk annak biztosításáért, hogy bárhol is találkozzunk a felhasználókkal, amikor szükségük van rájuk."
Adódnak viszont problémák is: egy mű elektronikus változata nem mindig érhető el, ezért hibrid modell bevezetése szükséges. Emellett az e-könyvek árai is jelentősen megemelkedtek a karantén miatt. Ez a helyzet változtatásért kiált.

Paden szerint a jelenlegi környezeti változások sebessége és a felsőoktatási környezetben fellépő zavarok nem alkalmasak a hagyományos felülről lefelé irányításra. Ezért ösztönzi a személyes felelősségvállalást és a szakmai fejlődés iránti felelősségérzetet.
A járvány pozitív hatása: ha korábban arra kértek volna minket, hogy új szolgáltatást vagy módszert - pl. csevegőszolgáltatást - vezessünk be rövid idő alatt, azt mondtuk volna, hogy nem lehetséges. De ma már tudjuk: mindez lehetséges.
- Nagyon szerencsés voltam, hogy kiválasztottak az AHUA (University of Heads of University Administration) Leading with Impact programjába - mondja Peden. Ez jelentősen megnövelte vezetési képességeit. És rájött arra is: az alulról jövő vezetői gondolkodás értelmében nem kell vezetőnek lenni ahhoz, hogy bárki is vezetéssel foglalkozzon. Mindebben hatékony eszköz a coaching és a mentorálás. (ref.: Salamon Sára, Mikulás Gábor)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról