Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felsőoktatási könyvtárak és a Covid - hogyan birkóznak egymással? (olvasóink szavazatára)

Március második hetében, ahogy az egyetemek lezárták a kampuszaikat a Covid-19 miatt, a University of Illinois professzorai, Lisa Janicke Hinchliffe és Christine Wolff-Eisenberg felállítottak egy valós idejű adatokat tartalmazó felmérést a felsőoktatási könyvtári közösségről. Az Academic Library Response to COVID-19 ("A felsőoktatási könyvtárak válasza a Covid-19-re" link ) tanulmány megoldásokat kínált a helyzetre, valamint a már létező folyamatoknak új célt adott: hogy segítse a távoktatásban tanulókat.
Nem sokkal azután, hogy közzétették a felmérést, a Library Journal megkérdezett két professzort arról, hogy mik a szándékaik, milyen módszerekkel dolgoznak, és hogyan szeretnék felhasználni az információt. Mivel arra ösztönözték a válaszadókat, hogy többször is töltsék ki a kérdőívet, az intézmények helyzetének változását is meg tudták figyelni. Több tanulmányt is publikáltak: az első 24 óra adatairól, ezek összehasonlítása a következő 48 óra adataival, és a válaszok változásáról az első és a legújabb kérdőívekben.
Szeptemberben megkérték a válaszadókat, hogy vegyenek részt egy utolsó felmérésen. A negyedik, és egyben utolsó analízis a könyvtárak pandémia alatti működését és az új visszajelzéseket vizsgálja. Tavasszal 861 intézmény vett részt, szeptemberben viszont csak 214 számolt be az őszi terveiről.
- Az eredmények megerősítették korábbi feltételezéseinket: a könyvtárak részben nyitva vannak, de szigorúbb feltételek mellett lehet a nyomtatott anyagokhoz hozzáférni, és átálltak a virtuális kiszolgálásra. Továbbra is érdekes, hogyan viszonyulnak a kölcsönözési technológiához, mivel több tanulmány szerint a diákoknak nagyobb technológiai segítséget szeretnének. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról