Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felsőoktatási könyvtári trendek: többet, kevesebbért, hatékonyabban

A gyűjteményekre szánt költségvetés több mint kétharmadát elviszik az elektronikus folyóiratok. A jövőben várható az e-könyvek előretörése is; eljöhet az az idő, amikor választani kell, hogy nyomtatott vagy e-könyveket szereznek-e be. Megeshet, hogy néhány intézményben a beszerzési döntéseket teljességgel átveszik az oktatók és a használók (ezekkel egyébként is szoros az együttműködés). A várható kihívások: a használók igényeihez igazodva könnyen kezelhető interfészeket kell kialakítani, amelyek az egész gyűjteményben egyszerre keresnek; népszerűsíteni kell az intézmény egyedi gyűjteményeit; fel kell vállalni a kutatási adatok, tananyagok és virtuális tanulási rendszerek kezelését.
A hagyományos szolgáltatásokat (pl. helyben használat, könyvtárközi kölcsönzés) háttérbe szorítják az automatizált szolgáltatások, a távoli (campuson kívüli) és a virtuális hozzáférés. A könyvtárak sok helyen közös irányítás alá kerülnek a hallgatóknak nyújtott egyéb szolgáltatásokkal. A csökkenő költségvetések ellenére a könyvtárak igyekeznek bővíteni szolgáltatásaikat (példák: információszolgáltatás e-mailben és a közösségi médián keresztül, a könyvek és laptopok önálló, automatikus kölcsönzése a hét 7 napján, napi 24 órában). Fontos lehetőséget ad a könyvtári ellátás javítására az intézmények közötti együttműködés, különösen a távoktatásban részt vevők és a külföldi hallgatók esetében. Nő az igény a személyre szabott szolgáltatások iránt, és a nagyközönség is szeretné használni a felsőoktatási könyvtárakat.
Ami a személyzetet illeti, a munkabérekre szánt összegek csökkennek a költségvetésben, ezért csökken a könyvtárosok létszáma (ma már 550 használóra jut egy könyvtáros szakember a felsőoktatási területen). A könyvtárosok feladatai új teendőkkel bővülnek: foglalkozniuk kell a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekkel, a licencekkel, e-tanulási tartalom létrehozásával és kezelésével, digitális írástudás és információs készségek oktatásával, marketinggel és támogatásszerzéssel. A használók képzése iránt minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik.
(Aktuális trendek a brit egyetemi könyvtárakban, ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról