Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felsőoktatási könyvtárosok és a 2.0 -- a Facebookhoz zárkózott fel a Twitter

A Times Higher Education rangsora (World University Ranking) alapján azonos rangú 70 ázsiai és 70 (európai és amerikai) egyetem könyvtárát keresték meg a felméréshez. A 140 könyvtárból 38 (27%) válaszolt. A válaszadók 71,1%-a használt közösségi hálózati (Web 2.0-s) eszközöket a könyvtári munkában. Öt könyvtár tervezte ezek jövőbeni használatát, hat nem tervezett ilyet. Mivel rangsoron alapult a minta, nem meglepő, hogy a legtöbb használó az Egyesült Királyságból (30%), az Amerikai Egyesült Államokból (18%) és Hongkongból (15%) került ki, továbbá a nyugati könyvtárak aránya 30% volt, az ázsiai 22,86%-kal szemben.
Több mint 60%-ban a Facebookot és a Twittert használták. A többi eszköz közül a leggyakoribb a blogok (25,9%), a wikik (18.5%), a Flickr (14,8%) és a YouTube (11,1%) használata volt. A Facebook, az azonnali üzenetküldő szolgálatok, valamint blogok már négy éve használhatók, a YouTube három éve van jelen. Másfél éves ?kora? ellenére a Twitter felzárkózott a Facebookhoz. (ref.: Közösségi hálózati eszközök alkalmazása a felsőoktatási könyvtárakban; Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról