Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Feltárul a Somogyi-könyvtár 'méregszekrénye'

Különböző indokokkal az utóbbi évszázadokban tiltólistára került könyvritkaságait tárja olvasói elé a szegedi Somogyi-könyvtár. Meglepő a zárolt írásművek tára.
Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében láthatók jövő csütörtöktől egy hónapig a bűnös könyvek -- mondta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgató. A kamaratárlat legrégebbi érdekessége Galileo Galilei itáliai matematikus, fizikus és csillagász világrendszerről írott munkája. A kötet alkotóját akkoriban eretneknek számító állításai miatt -- például, hogy a Föld kering a Nap körül -- majdnem halálra ítélték. Tanait ugyan visszavonta, de élete végéig hangoztatta azóta szállóigévé vált mondását: Eppur si muove! (Mégis mozog!). A szerző bűne miatt a írásait is betiltották, felkerült a IV. Pál pápa által 1559-ben összeállított jegyzékre, az úgynevezett Indexre.
Azóta is indexnek hívják az ideológiai vagy politikai okból tiltott könyveket, egészen a politikailag nem kívánatos 20. századi hazai kommunista cenzúra miatt titokban írt, nyomtatott és terjesztett 'szamizdatokig'. Túlságosan obszcén volta miatt zárolták az olvasók elől a Káma-Szútrát, de el kellett különíteni a 1930-as évek végétől a zsidó szerzők műveit ugyanúgy, ahogy később a fasisztának minősített szerzőket. A nemzetközi szakzsargon 'méregszekrénynek' nevezi a bibliotékák eldugottan őrzött polcait. - F: febr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról