Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felújítás vagy újrahasznosítás (upcycling) - az új könyvtár építése helyett?

Az építőipar az egyik legjelentősebb széndioxid-kibocsátó, illetve hulladékot termelő ágazat. Ezért nagyon nem mindegy, hogy egy épületet felújítanak, vagy újat építenek helyette. A kérdés természetesen a könyvtárépületekre is vonatkozik. Ezért a német könyvtárosok a fenntarthatósági szempontot a könyvtárépületre is kiterjesztik. (MG)

Nem kell mindig új épületnek lennie: Egy pillantás a könyvtárak szerkezeti fejlesztésének lehetőségeire. - A generálfelújítás, új épületek építése vagy a meglévő épületek további, más célú hasznosítása kérdésében már nem csak gazdasági, várostervezési és funkcionális szempontok játszanak szerepet. A fenntarthatósági vita és a klímavédelem során az elmúlt években egyre fontosabbá vált a "szürke energia" és az erőforrás-felhasználás témaköre.

Legyen szó nagyszabású felújítási projektekről, mint például a Constance-i és a Bielefeldi Egyetemi Könyvtárban és a Berlini Állami Könyvtárban, vagy kisebb intézkedésekről a köz- és tudományos könyvtárakban: sok épület felújításra szorul, és hozzá kell igazítani az új kihívásokhoz. Könyvtárak, melyek
- Hamburgban, Utrechtben és jelenleg Düsseldorfban központi helyen található egykori postaépületek
- Chemnitzben, Wildauban, Winterthurban és Tilburgban [link ] az egykori ipari csarnokok,
rugalmasan használhatók, és újraértelmezésükben különleges hangulatot adnak. Másutt pedig egykori csűrök, áruházak [vö.: link ] vagy vasútállomás épületei jönnek szóba. A meglévő épületek könyvtári hasznosítása a könyvtárépítésben régóta bevált gyakorlat. Az épület generálfelújítása vagy az utólagos használata melletti érvek jelenleg az ökológiai fenntarthatóság irányába tolódnak el, és nem ok nélkül.

Régebbi hírforrás(ok): Plázába költözik a Szatmár Megyei Könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról