Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fenntarthatósági programok az Egyesült Királyság könyvtáraiban 1.

Október első hetében rendezik meg a brit Könyvtárak Hetét. Az idén fenntarthatóság állt a középpontban: hogyan küzdenek a könyvtárak a zéró kibocsátásért?

A British Library (BL) Élő Tudás Hálózata keretében a könyvtárak országszerte sokféle, klímaváltozás mérséklését célzó zöld programot tartottak a helyi közösségekben. Az alábbiakban a BL vonatkozó LinkedIn-közléseit ismertetjük.

Dolgok Könyvtára (Library of Things link )
Tudtad, hogy sok könyvtárban kölcsönözhetsz pl. fúrót a könyvek mellett? A Kilburn Könyvtár központjában az emberek ilyen és más hasznos tárgyakat kölcsönözhetnek - akár varrógépre, kocsira vagy metszőollóra van szükségük. A Library of Things célja, hogy megfizethető hozzáférést biztosítson az eszközökhöz, csökkentse a hulladék mennyiségét és összehozza a közösséget. 2014 óta szorgalmazzák az átállást a hulladékszegény, közösségi erővel működő városrészekre, és jelenleg 16 telephellyel rendelkeznek.
A Library of Things jelenleg London közkönyvtáraiban található, és a jövőben továbbiak nyílnak a fővároson kívül. Hasonló sémák a világ minden táján megtalálhatók.

Virtuális és/vagy fizikai képeslap-kiállítás a természeti környezetről
"Késő nyár, kora ősz... hűvös hajnalok és alkonyat. Intenzív síelés. Nyúl a mezőn, szajkó a fán, lehullott alma és szeder." A Nature Exchange projektben a Cambridge University Library, a Cambridgeshire Libraries és a New York Public Libraries a Charles Darwin által létrehozott globális levelező-hálózatot ünnepli. A tudós több mint 2000 emberrel váltott levelet szerte a világon, hogy a természeti környezettel kapcsolatos megfigyeléseket kérjen tőlük.
A mostani a projektben az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származó résztvevőket meghívták, hogy cseréljék ki a természettel kapcsolatos megfigyeléseket, akárcsak Darwin tudósítói.
A New York Public Libraries és a Cambridgeshire Libraries egyes használói párokba szerveződtek, kéthavonta levelezőlapot küldtek egymásnak, megosztva a természeti környezetük szezonális változásai. (folyt. köv.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról