Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Fénymásolás helyett digitalizáljunk!

Más jellegű olvasói kéréseket még nem mindig digitalizálunk, azonban szeretnénk mihamarabb megoldani a fénymásolás helyettesítését szkenneléssel. 2003-ban a nagykanizsai könyvtárban kb. 500-600 kötetnek -- éves gyarapodásunk 10%-ának -- megfelelő fénymásolatot fizettek ki az olvasók. Ha ezeket szkenneléssel másoltuk volna, mára 5-600 kötet terjedelmű digitális dokumentumunk lenne. Olyan dokumentumunk, ami - a fénymásolással ellentétben - helyettesítheti az eredetit, s amely egy adott használó helyett sok ezer használó rendelkezésére állna egyidejűleg. (A fénymásolás és a szkennelés között ma elhanyagolható a költség- és időbeli különbség.) Ha összevetjük a használók számára nyújtotta lehetőségeket és a dokumentumok hasznosíthatóságának paramétereit, már nem is az a kérdés, hogy szabad-e digitalizálnunk, hanem az, hogy megtehetjük-e azt, hogy sok ezer használónak tesszük elérhetetlenné a dokumentumot hagyományos eljárásainkkal, amikor lehetőségünk volna mindannyiuk számára hozzáférhetővé tenni mindent. A kérdés nem az tehát, hogy csináljuk-e, hanem az, hogy milyen fokú büntetést érdemelünk, ha nem tesszük.
-- A kérdés számos másokat vet fel (pl. copyright, a fénymásoló-gépek helyett szkennerek alkalmazása, szervezési kapacitás, kulturális és menedzsment-ellenállás stb.), ám a lehetséges könyvtári haszon akkora, az előny olyan kihagyhatatlan, hogy az érdekeltek megnyerésére, a felmerülő akadályok leküzdésére érdemes koncentrálni. A Google digitalizálási vehemenciája így némelyest -- legalábbis szűkebb és magyar dokumentumok területén -- talán követhető lenne. (MG)

Hírforrás: Czupi Gyula és Kardos Ferenc anyaga, 2004.
2004. december 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=fenymasolas_helyett_digitalizaljunk
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról