Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ferenc pápa: az álhírek írása és a szenzációhajhászás halálos bűnök

A pápa hadat üzent az álhíreknek. Az egyházfő legutóbb felhívását a Guardian idézte, amiben az újságírókat figyelmeztette a precíz, teljes körű és nem egy oldalú riportok, és régi vágású hírek fontosságára. A pápa szerint a botrányhajhász újságírók nagyon súlyos bűnöket követnek el, amivel mindenkit megbántanak. Ferenc azt tervezi, hogy a szokásos éves kommunikációs üzenetét az álhírek problémájának szenteli. A katolikus médiának adott nyilatkozata szerint az újságírók tevékenysége a demokratikus társadalom alapja.
Arra emlékeztette az újságírókat a pápa, hogy precíz teljes és korrekt információkat kell közreadniuk, nem egyoldalú riportokat. Ferenc pápa azt mondta, hogy: "Nem szabad a félretájékoztatás kommunikációs bűnébe esni, ahogyan az egyik oldalról való beszámolás, a rágalmazás, a szenzációhajhászás, vagy a becsületsértés bűnébe sem." Ezeket a tetteket úgy nevezte a pápa, hogy: "halálos bűnök, melyek sértik az újságírók lelkét, és sértenek másokat is."
Ferenc pápa korábban már többször figyelmeztette a zsurnalisztákat arra, hogy nagy a felelősségük, mivel a közösségi médiában könnyen el tud terjedni egy valótlanság. Az ért fontos tenni az egyháznak is Vatikán szerint az álhírek ellen, mivel a közösségi médiáért felelős cégek, a nagy állami intézmények, és a politikai is foglalkozik a kérdéssel. A pápával kapcsolatban is végighullámzott az interneten az az álhír, hogy Trumpot támogatja az elnökválasztási kampányban, annak menekült-politikája miatt. (Guardian)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról