Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fiatal japán könyvtárosok: a szakmán kívül is bővítik kapcsolataikat

A fiatal könyvtáros közösségek módot adnak rá, hogy tagjaik könyvtárukon túlmenve bővítsék szakmai kapcsolataikat. Az ilyen hálót 'gyenge kapcsolódásnak' (weak tie) nevezik, szemben a családtagokkal, közeli barátokkal kialakult 'erős kapcsolódással' (strong tie). Az előbbi nagyobb segítséget ad az álláskereséssel kapcsolatos információk összegyűjtésében. Az is ismert, hogy a szervezetek közötti 'strukturális lyukakat' betöltő személyek több innovatív információt szereznek és hasznosabbak a közösség számára, mint azok, akik csak a zárt közösségen belül tevékenykedtek.
Az interjúkból kiderült, hogy a fiatal szakemberek erős igénye, hogy hasonlóan gondolkodó kollégákat találjanak (és erre a csökkenő létszám nem ad lehetőséget). A hálózati forma különösen a félállásban foglalkoztatott segédkönyvtárosok számára hasznos, akik így tagdíj nélkül vehettek részt a szakmai eszmecserékben. A közösségek által szervezett rendezvények és képzési alkalmak nagyban segítették mindegyik megkérdezettet a saját hálózatuk kiterjesztésében. Többen a hálózati tevékenység során jutottak álláshoz az egyébként statikus munkaerőpiacon. (ref.: Mándy G.)
-- Japánnak a szenioritás elvéhez ragaszkodva még nehezebb a helyzete az idősebb generációkénál korszerűbb ismeretekkel rendelkező fiatal szakemberek előrejutása. Ezért is jelentős az alternatív utak keresése számukra. (Mikulás G.)

Régebbi hírforrás(ok): Molnár: Emberi kapcsolathiány és alacsony internetpenetráció link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról