Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Figyelem a könyvtárosok kulturális sokszínűséget támogató és védő szerepére (olvasóink szavazatára)

Az IFLA februárban megjelent anyagában link azt vizsgálta, hogy a könyvtárak hogyan vehetnének részt erősebben a kulturális életben. A könyvtári alapértékek között megtalálható az információ-hozzáférés biztosítása, az oktatás és élethosszig tartó tanulási, a digitális média és információ világában való eligazodás, és a kulturális örökség megőrzése.
Nemrég megjelent cikkükben pedig a könyvtáraknak a társadalomban betöltött fontos szerepét igyekeztek tudatosítani. A sikerhez 4 hasznos lépés szükséges:

1. Célmeghatározás. Már az elejétől fogva legyen megfogalmazott cél. Ehhez be kell tenni a könyvtárakat és könyvtári programokat az ország soron következő időszaki jelentésébe, mely az UNESCO kulturális sokszínűséget támogató és védő egyezménye számára készül link . Ezt a jelentést négyévente kell leadni. Célja, hogy jelezze: hol tart az ország az egyezmény céljainak elérésében.

2. A célközönség meghatározása. Azaz: ki fog döntéseket hozni, és ki befolyásolhatja őket. Ahhoz, hogy a könyvtárak bekerüljenek az időszaki jelentésbe, az országnak az egyezményben résztvevő nemzeti képviseletét link kellene megcélozni mint közönség [a megadott linken a magyar képviselet már nem érhető el - szerk.].

3. Az üzenet tisztázása és kérések felvetése. A legfontosabb lépés tisztázni azt, hogy miért kellene a célközönségünknek fontosnak tartani a könyvtárakat a munkája során (ez az üzenetünk). Emellett konkrétan meg kell határoznunk azt is, hogy mit kérünk tőlük.

4. Könyvtári példák bemutatása. A saját tapasztalat és más könyvtárak példája tovább erősítheti az üzenetet. Jó ötlet lehet a példákat az egyezmény céljaihoz igazítani.
A 4 cél (részletekért ld. a forráscikket):
- fenntartható, kultúrát irányító rendszerek támogatása
- a kulturális értékek és szolgáltatások kiegyensúlyozott áramlásának elérése és a művészek mobilitásának növelése
- a kultúra integrálása fenntartható fejlődési keretrendszerekbe
- az emberi jogok és alapvető szabadságjogok támogatása

A 4 lépés végrehajtása után már csak egy feladat maradt: kapcsolatba lépni a tervezés során kiválasztott személlyel. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról