Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Finnugor és szamojéd könyvek az interneten

Köztudomású, hogy a kisebb finnugor és a szamojéd nyelveken meglehetősen kevés a digitálisan hozzáférhető szöveg. Ez nem csak azért probléma, mert az ezen nyelven írt szövegek iránt érdeklődők -- beleértve e nyelvek anyanyelvi beszélőit -- kevés anyaghoz férhetnek hozzá az interneten, hanem hátráltatja e nyelvek kutatását is -- különös tekintettel a számítógépes eszközökkel támogatott nyelvészeti kutatásra.
Ezen a problémán igyekszik segíteni a Finn Nemzeti Könyvtár (Suomen Kansalliskirjasto) új projektje, melynek során 2015-ig több mint ezer karjalai, izsór, erza, moksa, mari (hegyi és mezei), udmurt, komi (permják és zürjén), manysi hanti, nyenyec és szölkup kötetet, továbbá több mint félszáz komi, udmurt és mordvin nyelvű újságot digitalizálnak -- összesen 89 ezer könyv- és 72 ezer újságoldalt. A digitalizálandó anyagokat finn kutatók válogatták az Orosz Nemzeti Könyvtár anyagából.
A már digitalizált anyagok a Finn Nemzeti Könyvtár Uralica portálján keresztül érhetőek el -- itt nem csak a projektben digitalizált anyagokat találjuk meg, hanem a világ más könyvtáraiban digitalizált finnugor vonatkozású anyagokat is. -- link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról