Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fiókkönyvtár Londonban - a használók érdekei mentén (fotókkal)

A KIT-ben illusztrált sorozat indul Upper Norwood Library Hubról link , azaz Dél-London egyik fiókkönyvtáráról. Nem csilli-villi könyvtár, amit a szervezett szakmai kirándulások részvevőinek szoktak mutogatni. Hanem az angol "rögvalóság", vagy talán az átlag(?) könyvtári szolgáltatás képviselője. Figyelembe véve, hogy az angol közkönyvtárak az utóbbi években jelentős megszorításokon mentek keresztül, hasznos ismerkedni a valósággal. (A katakomba-paktum link jut eszembe, melynek püspök részesei a II. vatikáni zsinat szellemiségéből kiindulva 1965-ben vállalták, hogy osztoznak a híveik többségét kitevő szegények sorsában, például a lakás, az étkezés, az öltözködés és a tömegközlekedési eszközök igénybevétele tekintetében.) Mint minden könyvtárnak, nekik is saját használóikhoz kell felzárkózniuk, nem egy távoli igazodási ponthoz. E szellemiségben a szolgáltató könyvtár a helyi közösség számára küszöbfélelmet nem teremtve az ő kimondva-kimondatlan hosszú távú érdekeiből kiindulva kínálja szolgáltatásait. A link oldalon látható képek is jelzik: a Dél-londoni szegényesebb városrészeinek vegyes nemzetiségű, alsó közép- és annál rászorultabb rétegei számára kínál szolgáltatásokat:
- tiszta, biztonságos helyiségeket, olvasnivalót (meg videót, játékot stb.)
- kölcsönözhető dokumentumokat és szerszámokat (később erről is bővebben)
- a társadalmi felemelkedéshez szükséges térítésmentes ill. térítéses szolgáltatásokat, pl. tanulási segítség, a közösségi öngondoskodás eszközei, vállalkozási ismeretek stb.
Mindezeket a könyvtár részben saját, részben Lambeth városrész önkormányzati, részben civil szervezeti összefogás keretében nyújtja - vagy biztosít teret hozzá. Ez önmagában rávilágít arra, hogy a könyvtár beépült a városrész közösségi infrastruktúrájába (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Pénzhiány miatt zárták be a könyvtárakat - majd háromszor annyiért őrizték link -_majd_haromszor_annyiert_oriztek;Százasával zárnak be könyvtárak, könyvtárosok vesztik el állásukat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról