Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Önszerveződő 'fiókkönyvtár' -- romkocsma-stílusban -- a legjobb holland könyvtár? 1.

Megtanultuk: nagyon jó dolog a civil kezdeményezésre építeni. Ám néhány dolgot meg kell jegyeznünk: ne építs szervezetet az emberekre. Hanem hagyd, hogy a civilek alakítsák ki maguk környezetét. Maradj közel ahhoz, amiért lelkesednek. Ha azt akarod, hogy a közösség építsen valamit, felejtsd el, hogy te mit képzelsz a társadalomról -- vagy csinálhatod az egészet magad. -- Mondja Maurice Specht, a Reading Rotterdam West 'olvasóterem' link kezdeményezője, mely a társadalom szívének laboratóriuma. Mark Deckers könyvtári tanácsadó szerint kisebb-nagyobb szakmai áttörések helyszíne.
A Rotterdami Közkönyvtár 24 fiókkönyvtárából 18-at zárt be a közelmúltban, kettőt a kerületben (Old ill. New West), ahol igen vegyes lakosság él, jól- és alulképzettek egymás mellett. Maurice Specht létrehozott egy -- nem igazán könyvtárat -- hanem olvasói közös teret, mely az olvasás, tanulás és a tájékoztatása helyszíne. Bőségesen talált önkéntes munkáskezet. Béreltek néhány üres helyiséget és megnyitották az olvasóteret. A bútorzatot is kapták, összeadták, a szabad internetet az épületben felső szomszéd ajánlotta fel, a könyveket a helyi lakók hozták. Nem könyvtár, mert kölcsönözni nem lehet, csak hozni-vinni a könyveket (a visszahozás más jogi kategória). De ennél jóval többet kínálnak: irodalmi ebédeket szerveznek, olvasóklubot, és különböző közösségi szerveződések kurzusainak adnak helyet. Csak önkéntesek vannak, ahogyan Maurice is független kutató. Számára az olvasóterem maga a laboratórium. Optimistán és öntudattal bátorítja a helyieket. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról