Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Fiókkönyvtári trendek - koncentráció, de váltakozó profil

A kilencvenes években a szakirodalom csak arról szólt, milyen sűrűn kell fiókkönyvtárat telepíteni, hogy könnyen elérhetők legyenek (ez ideális esetben 2-3 kilométer). Később a Bertelsmann Alapítvány projektje (2004) két közkönyvtár gyakorlatára alapozva két profilt dolgozott ki: a szomszéd fiókét (népszerű médiacentrum) és a tematikust (családi, utazó vagy ifjúsági könyvtárfiók).
A fiókhálózatok feltételei fejezetben a csökkenő népességszám, az elöregedő és heterogén összetételű lakosság, illetve a növekvő mobilitás hatásáról esik részletesen szó. Ezek a körülmények azt eredményezték, hogy
1) csökkent a fiókkönyvtárak iránti igény, ugyanakkor
2) a heterogén lakosság, az élethosszig tartó tanulás iránti érdeklődés több fiókkönyvtárat tenne szükségessé, ezeknek azonban más és más jellegűnek kellene lenniük (bútorzat, média, szolgáltatások és célcsoportok szerint).
A megfigyelhető trendek a koncentráció, a profil kialakítása, önkiszolgálás, kombinációk, a lakossági részvétel és a több települést kiszolgáló szervezetek. (A "bódék helyett fiókkönyvtárak" koncepció 1966-ban született.)
A siker tényezőinek bemutatásával (a település perspektívái, vonzó profil) és a partnerek bevonása fontosságának kiemelésével zárul az alapos tanulmány. (Trendek a fiókkönyvtáraknál; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról