Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fizetési meghagyással az olvasói tartozással szemben

Könnyen lehet, hogy a megbírságoltat utoljára látjuk használóink között, de... (MG)
- A fizetési meghagyás egy olyan határozat, ami pénzbeli marasztalást tartalmaz. Amikor jogerőre emelkedik, ugyanolyan hatályú, mint egy jogerős bírósági ítélet, és ez alapján végrehajtást lehet kezdeményezni. A tapasztalatok szerint már a fizetési meghagyás kézhezvétele is növeli az adósok fizetési hajlandóságát. Ráadásul a tévhitekkel ellentétben a fizetési meghagyás kezdeményezéséhez nincs szükség a ki nem fizetett számlák, szerződések vagy más bizonyítékok csatolására sem - csupán közjegyzőhöz kell fordulni.
Ettől az évtől növekedhet azok száma, akik bírói határozat nélkül fognak hozzájutni jogos követelésükhöz. Ezzel még egyszerűbbé és gyorsabbá válhat a követelések visszaszerzése. Legalábbis a kisebb összegek esetén, mivel egyúttal jelentősen, 400 millióról 30 millió forintra csökkent az az összeghatár, amelynél nagyobb pénzkövetelést csak bírósági úton lehet érvényesíteni. A fizetési meghagyásos eljárás pedig csak abban az esetben indítható el, ha nekünk és az adósunknak is van magyarországi kézbesítési címe, azaz belföldi lakó-, vagy tartózkodási hellyel, illetve jogi személyek esetén székhellyel vagy képviselettel rendelkezünk.
Az évi közel félmillió fizetési meghagyásos eljárás elenyésző százalékát kezdeményezik magánszemélyek, holott a kis összegű - hárommillió forint alatti - tartozások esetén a fizetési meghagyás az egyetlen, a három- és harmincmillió közötti követelések esetében pedig a legegyszerűbb, leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás.
További változás, hogy 2018-tól bővült az elektronikus ügyintézésre kötelezettek köre, így például már nem csak a cégek és a jogi képviselővel rendelkezők, hanem az egyéni vállalkozók is kizárólag csak elektronikus úton, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elektronikus rendszerén keresztül kezdeményezhetik és intézhetik a fizetési meghagyásos eljárást. Emellett arra is figyelni kell, hogy szigorodott a törvény abban a tekintetben, hogy e személyi kör kizárólag elektronikus úton mondhat ellent, amennyiben fizetési meghagyást kap. Ha nem így járnak el, a közjegyzőnek hiánypótlás nélkül vissza kell utasítania az ellentmondást.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról