Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fizikai birtoklás vs. kvázi-birtoklás

Néhány évvel ezelőtt igazi rémálmot élt meg a Kindle e-könyv-olvasó jó néhány amerikai tulajdonosa: az Amazon egyik napról a másikra egyszerűen törölt egy sor művet a készülékükről - ironikus módon George Orwell 1984 és Állatfarm című regényét is. Ráadásul nem is ez volt az első ilyen eset, a cég korábban egy másik radikális szabadgondolkodó, Ayn Rand amerikai írónő két könyvét, a Veszett világot és Az önzés erényét, valamint egész Harry Potter-köteteket távolított el. Az akció teljesen Nagy Testvér-kompatibilis volt: korabeli beszámolók szerint a médiaforgalmazó óriás online módon belenyúlt a Kindle-tulajdonosok készülékébe, és általuk jogszerűen megvásárolt termékeket törölt róluk. A magyarázat úgy szólt, hogy "problémákat fedeztek fel" az érintett művekkel kapcsolatban - értsd: nem birtokolták e könyvek Kindle-jogait. Utána persze kártalanították a fogyasztókat. Az ügy mindenesetre rávilágított arra, hogy talán mégsem birtokoljuk 100 százalékig azt, amiről azt hisszük, a miénk.
Ha tehát tulajdonosok helyett csak "engedélyes" felhasználók maradunk, kényelmes hozzáférést kaphatunk mindahhoz, aminek fenntartási költségeitől mentesülhetünk. Csak az a kérdés, hogy a szabadság, az azzal járó felelősség, tehát az egyéni kontroll elvesztésével nem fizetünk-e túl nagy árat érte.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról