Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Floridában is zárnak be közkönyvtárakat -- eltérő reakciók a megszorításokra

Márc. 10-én Florida Állam Szenátusa visszavonta a közkönyvtárak megsegítésére szánt összeget egészét. Ennek következménye: fiókkönyvtárak bezárása. A floridai könyvtárak eddig is részesei voltak a megszorításoknak, a mostani elvonások azonban halmozottan jelentkeznek a vidéki régiókban, melyekben a közösségek adóbefizetői képessége alacsonyabb. (ref. MG)
-- Az előző hónapokban rendre adtunk közre híreket amerikai könyvtárak működési költségeinek csökkenéséről, bezárásáról (úgy tűnik, most a hasonló hazai hírek is szaporodnak). Egyúttal arról is szóltunk, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek az amerikaiak életben maradásukért. Olyan esetről is szóltunk, amelyben a használók összefogása -- demokratikus megoldás -- mentette meg a könyvtárat. Közben tűnődöm: vannak vidékek, ahol a megszorítás esetén fokozatosan vesznek vissza a szolgáltatásból úgy, hogy az pl. kisebb óraszámban, kevesebb fiókkönyvtárral, de továbbra is teljes értékkel üzemel. Nálunk -- náhány üdítő kivétellel -- inkább az járja, hogy a szolgáltatás minőségéből veszünk vissza azáltal, hogy pl. a nyelvpótlék megvonása miatt veszi a sátorfáját a még piacképes könyvtáros, vagy a marad a (dokumentum)állomány, csak egyre jobban lestrapálva, porosodva. Mely után a használónak nem meglepő módon megy el a kedve a könyvtártól, alakít ki hosszabb távra is romboló hatású, avítt könyvtárképet. -- Versenyképességet befolyásoló kulturális különbség. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról