Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fogjunk kezet! -- Akcióban a megyei könyvtár 3D-nyomtatója

A 9 éves Matthew Shields ujjak nélkül született. Édesanyja fájdalommal látta, hogy fia beilleszkedési zavarokkal, önértékelési problémákkal küzd társai között, ám a társadalombiztosítás révén sem engedhettek meg maguknak egy műkezet.
Az anyuka az interneten rátalált a Robohand nevű protézis leírására egy dél-afrikai honlapon, akik el is küldték neki a műszaki leírást. A kisfiú egyik diáktársa, Mason, aki 17 éves, kitűnő tanuló és mérnöknek készül, a kansasi Johnson Megyei Könyvtár 3D-s nyomtatójának használatával tervezte meg a találmányt. 20 alkatrészt készített, melyeket rozsdamentes acéllal és kesztyűvel borított.
Matthew most már ki tudja nyitni az ajtót, tud labdázni és kezébe vehet egy könyvet is.
A kisfiúnak nagy tervei is vannak: hegyet fog mászni, és a szobáját is gyorsabban fogja kitakarítani. Osztálytársai nem cikizik, sőt dicsérik az új kezet. Az édesanya is nagyon hálás Mason-nek. Ő pedig azt tervezi, hogy további protéziseket fog készíteni, melyhez egy 3D-nyomtatóra gyűjt. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról