Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fogyóban az egyházi könyvtárosok is - segíthet-e a kultúraváltás?

Az Egyházi Könyvtárosok Egyesületének 2022. évi konferenciáján elhangzott a kérdés: ment-e az egyházi könyvtárak által a világ elébb, és/vagy ment-e az egyházi könyvtárak
sorsa elébb az elmúlt három évtizedben? Néhány részlet a válaszból:

- A szervezeti kultúra ki- és átalakítása példaértékű módon valósult meg az evangélikus felekezetnél és a Pannonhalmi Főapátságban. Az evangélikusoknál - talán nem túlzó a kifejezés - markánsan, radikális módon, Pannonhalmán inkább lassabban és fokozatosan.
- Az elmúlt években, a vallási és kulturális turizmus előretörésével, az egyre szaporodó látogatóközpontok megépítésének és működtetésének hátterében is az adott egyházi intézmények (könyvtár-levéltár, múzeum) kincseinek közös bemutatása áll. Vagy talán fordítva: a látogatóközpontok közös együttműködésre, munkára ösztönözhetik a könyvtárakat, levéltárakat, múzeumokat. Úgy gondoljuk, napjainkban, jelen évtizedben ebben rejlik az egyházi könyvtárak feladata.
- Napjainkban a szakma az egyházi könyvtárakban is elnőiesedett. Az egyházi könyvtárak a rendszerváltozás utáni évektől kezdve létszámhiánnyal küzdenek. Gondjaink a "világi" könyvtárakhoz hasonlóak: nincs utánpótlás, nincsenek fiatalok, akik a lassan nyugdíjas korba lépőket felváltsák.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról