Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Folytatódik a közkönyvtárak privatizációja az USA-ban

2010 szeptemberében a kaliforniai Santa Clarita három közkönyvtárának a vezetését átvette a The Library Systems and Services (LSSI) nevű magántársaság. Ezek addig Los Angeles regionális könyvtári hálózatának a tagjai voltak. Most már viszont valamennyi adminisztratív döntés -- beleértve a személyzetet és az állománygyarapítást -- az LSSI-vel közösen történik. Először esik meg, hogy egy pénzügyi válságban nem lévő város egy PPP (public-private-partnership) megállapodás keretében teljes egészében átadja könyvtári szolgáltatásait egy magántársaságnak. Ebben a megállapodásban rögzítik a magánvállalkozónak történő kifizetéseket, melyek jóval alacsonyabbak, mint a város költségvetésében korábban előirányzott összeg. A város marad továbbra is a könyvtár tulajdonosa, csak a mindennapi működést szervezik ki a kereskedelmi vállalkozáshoz. Ezzel Santa Clarita évente közel egymillió dollárt takarít meg, és megszabadul olyan nemszeretem bizonytalan tényezőktől, mint a könyvtárosbérek emelkedése vagy a gyarapítás és feldolgozás költségének drágulása -- legalábbis a szerződés időtartamára (ez alatt a kiadások összege változatlan). A szerződésben szerepel a minimális szolgáltatásokról szóló alapvető megállapodás is. Az LSSI nem közölt információkat, és a szerződés részleteiről sem szólt, de ez nem szokatlan a magánvállalkozásoknál. Nem lehet megjósolni a jelenlegi költségek és kiadások jövőbeli alakulását a magánkézben lévő működtetés egy, három vagy akár tíz éve után sem. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról