Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Forrás az LMBTQI tartalmakhoz

A Háttér Társaság 1995-ben alakult, az indulásától kezdődően létrehoztak egy könyvtárt link is, mely egyben levéltár. A Háttér Társaság az LMBTQI emberekért küzdő, illetve számukra, valamint hozzátartozóik számára szolgáltatásokat nyújtó civil szervezet. Az egyesület működtet egy telefonon elérhető információs és lelkisegély szolgálatot, egy jogsegélyszolgálatot, egy személyes segítő szolgálatot, egy HIV/AIDS programot, valamint önálló programként a Háttér Archívum és Könyvtárat.
Gyűjtik a leszbikusággal, melegséggel, biszexualitással, transzneműséggel, queer és interszexuális emberekkel kapcsolatos könyveket, folyóiratokat, filmeket, újságcikkeket stb.

Hanzli Péter, az archívum és könyvtár vezetője: - A levéltári gyűjteményünkben megtalálhatják az egykor létezett és ma is aktív LMBTQI szervezetek dokumentumait, a szórakozóhelyek kisnyomtatványait, a Budapest Pride és más fesztiválok anyagait és még sok minden mást.
Biztosítjuk a könyvtári és levéltári anyag helyben használatát, és lehetőség van fénymásolásra, szkennelésre. A közösség tagjain kívül gyakran keresnek minket újságírók, kutatók és egyetemisták. Az ő kérdéseikre is igyekszünk válaszolni, valamint rendelkezésükre bocsátani a kutatómunkájukhoz szükséges anyagokat.
A Háttér Archívum és Könyvtár új szerzeményei alapján negyedévente állítunk össze egy online folyóiratot, LMBTQI könyvszemle címmel, mely ezáltal betekintést nyújt az újonnan megjelenő, témába vágó könyvekbe is. Egyesületi Facebook oldalunkon pedig rendszeresen jelentkezünk könyvajánlókkal, melyeket a #könyvtárkedd hashtaggel osztunk meg - köztük természetesen olyan köteteket is, melyek segíthetnek az LMBTQI embereknek, főleg a fiataloknak az önelfogadásban, a másság felvállalásában. Ezenkívül, bár nem az archívum keretében, évekkel korábban a Háttér Társasággal is szerveztünk biblioterápiás foglalkozásokat. (Dema)

Kacsolódó: Letörölte hivatalos Instagram-oldaláról az LMBTQI kisokost az ELTE BTK link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról