Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Forrásleírás és hozzáférés - a kiadványcentrikusság helyett

A világ könyvtárai, köztük a legszámottevőbb gyűjtemények már egy ideje felismerték, hogy a szakma túléléséhez a katalógusadatok elérhetőségének és újrahasznosíthatóságának fokozásán keresztül vezet az út. Ezért is tették le voksukat az új anglo-amerikai forrásleírási szabályzat, a Resource Description and Access (RDA) bevezetése mellett. A szabályzat nemzeti átültetése mindenhol jelentős projektek keretében, a könyvtárak megfelelő összefogása mellett zajlott. Fontos elem volt a szakma "RDA-tudatossá" tétele. Ehhez kíván hozzájárulni a cikk azzal, hogy a RDA-t még csak messziről méricskélgető kollégák számára egy példán keresztül illusztrálja, miként változhat meg a jövőben a könyvtári katalogizálás.
Az FRBR megközelítés lemond a kiadványcentrikus látásmódról. Praktikusan: entitásleírásokat hozunk létre, majd ezeket összekapcsoljuk egymással, az adatok jelentős részét külső névterekből véve. Az RDA tehát munkafolyamataink újragondolására ösztönöz.
A bibliográfiai tételek funkcionális követelményeire vonatkozó IFLA-zárójelentés, amelyet az angol rövidítés után a legtöbben FRBR-ként ismerünk, 2006 óta magyar nyelven is elérhető, és a szakmai fórumok egyik legfontosabb hivatkozási forrása lett. Kidolgozását mindenekelőtt a változó műszaki és gazdasági környezet, illetve - jelentős részben - a közös katalogizálás gyakorlatának elterjedése indokolta. Nem egy kollégánk úttörő módon járult hozzá a dokumentumban foglaltak egy részének gyakorlatba való átültetéséhez, az FRBR-alapú katalogizálás hazai megvalósítása és elterjesztése ugyanakkor az RDA honosításával teljesedhet ki. (Dancs Szabolcs)

Hírforrás: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2017/2.
2017. február 17.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=forrasleiras_es_hozzaferes
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról