Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Forró italok, ingyen kabátok, fázós, éhes gyerekek Nagy-Britanniában - és a könyvtár szerepe

(Egy éve írtuk.) A suffolki Gainsborough könyvtár link megvalósította az igazán befogadó könyvtár gondolatát. Hat hónappal ezelőtt még hitetlenkedve fogadták sokan az ötletet. De sikerült megvalósítani. Ide menekülhetnek az emberek a fagyos otthonokból. Szükség is van ezekre a terekre, mivel például a Joseph Rowntree Alapítvány elemzése szerint idén már 4,3 millió háztartás csökkentette fűtési kiadásait. Szerte Nagy-Britanniában (is) színházak, múzeumok, katedrálisok, tűzoltóállomások és kávézók kezdték befogadni a melegedőket, a könyvtárak mellett.

A Gainsborough könyvtár tapintatosan teszi lehetővé a támogatást:
- Dokumentumok nyomtatása után is benn maradhatnak az emberek egy forró kávét vagy teát fogyasztani.
- "Kedvességi állványok" biztosítanak a rászorulóknak ruházatot, amit bárki szabadon elvihet (vagy épp kiakaszthat).
- Csütörtökönként a könyvtár dolgozói és önkéntesei körtét, burgonyát, banánt, almát, paprikát és sárgarépát csomagolnak, és a kedvezményes 2 fontért adják.
- Elkezdtek olcsó szappant, sampont, dezodort is jutányos áron táskákba csomagolni.
- Nők számára a könyvek közt szolid dobozokat helyeztek el, amiben tisztasági csomagot találnak.
A diszkréció feltétlen szükséges a könyvtár szerint, mivel sokan nem szeretnék mutatni, hogy rászorulnak. Melegedőbe menni olyan, mint egy "stigma". A könyvtár nem szeretne ítélkezni, hanem inkább segít marasztalni a felhasználókat, pl. számítógépekkel és ingyenes wifi használattal.

Látható, hogy megváltoztak a dolgok. Az élelmiszer csomagokért a heti 20 helyett már 45-en jönnek. A kiakasztott ruhák iránt sem volt korábban érdeklődés, de most nagyon is. Sokan elmondják az önkénteseknek, hogy valóban küszködnek jelenleg.
Egyeseket riaszt a melegedő helyek bíztató reklámozása, ami azt sugallja, hogy "mindenben együtt vagyunk, közösségként megoldjuk a problémákat". Mert a helyzet sokkal lehangolóbb ennél. Vannak, akik szerint a helyzet azért jutott idáig, mert az önkormányzatok bezárták a közösségi pontokat. (Angliában 2010-2018 közt 500 gyerekközpont zárt be.) Ideális esetben a segélyrendszernek kellene védőhálót nyújtani az alacsony jövedelműeknek.

A könyvtár viszont tisztán látja a helyzetben a segítő szerepét. Nem erőlteti a könyvkölcsönzést. Szívesen ajánlja különböző programjait a látogatóknak (beszélgetőkör, asztalitenisz, terem curling), hogy minél tovább maradhassanak a melegben. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról