Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Fű alatt betiltva. Lágy cenzúra és a hiába keresett LMBT szépirodalom

A nyíltan felvállalt cenzúra a könyvtárakban figyelemfelkeltővé is válhat. Ezért sokkal gyakoribb, hogy a könyvtárosok a lágy cenzúra eszközeihez fordulnak - írja a School Library Journal februári száma. Sosincs nyílt vita arról, hogy egy könyvet miért nem szereznek be a könyvtárban. A meleg hősöket ábrázoló írók sokszor nem is tudják, könyvük miért nem került a könyvtár polcaira: a címe miatt, talán a szerző személye az ok, vagy a téma nem érdekes. Olykor egy-egy lemondott író-olvasó találkozó sugallja, személyük vagy könyvük mondanivalója nem kívánatos. A könyvtárosok még nincsenek felkészülve, mit mondjanak a melegségről a fiataloknak vagy a tiltakozó szülőknek.
Az ALA Téli Konferenciáján Eric Bell hangsúlyozta, a diákok számára semmi mással nem pótolható jelentőségű, ha melegként meleg szereplőkről olvashatnak. De nem csak melegeknek íródnak ezek a kötetek, hiszen minden olvasó látókörét tágítja, ha mások válságairól, küzdelmeiről olvashatnak.
Alex London, a New York Public Library korábbi gyermekkönyvtárosa, aki maga is több tucat kamasz- és gyerekkönyv szerzője, levelet kapott egy középiskolástól, aki felháborodott regényhőse melegségén. Évekkel később ugyanez a lány bocsánatot kért tőle, s elmondta: akkor olvasott életében először meleg szereplőről. Most van egy meleg barátja, és már tudja kezelni a helyzetet. "Oké, ezek hosszú folyamatok, és idővel változnak. Mi csak elvetjük a magot" - válaszolta a szerző, majd hozzátette: "Jó tudni, ha mégoly elvakult olvasóval találkozunk is, idővel változhat a szemlélete."
Máskor egy könyvtárosnő vonta félre, és fülébe súgta: keresztény vagyok, nem támogatom a melegeket. Később ugyanezzel a könyvtárossal találkozva sci-firől és melegekről beszélgettek. Harmadik találkozásukkor a könyvtáros azt kérdezte, milyen könyveket szerezzen be transz diákok számára. Azt is elmondta: nemrégiben egyikük önkezével vetett véget életének, másikuk pedig túlélte a próbálkozást. A keresztény könyvtáros is megtanulhat érvelni olvasói érdekében a tiltakozókkal szemben. Megéri, mert életeket menthet vele.
Az olvasás szó szerint élet-halál kérdése sok fiatal számára, összegezte Kara Yorio, a School Library Journal szerkesztője. (ref.: Somorjai Noémi)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról