Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Funkcionális IT-oktatás gyerekeknek -- nagyszülők és a történelem ürügyén

A norvégiai Krakeroy Általános Iskolában újszerű könyvtárpedagógiai módszert dolgoztak ki. Ennek célja, hogy megtanítson a megfelelő források megkeresésére, kiválasztására és értékelésére. Ezen keresztül azt is tanítja a tanulóknak, hogyan kell tényekről fogalmazást írni. A projekt neve: 'Családom a történelem tükrében'. A 8. osztályosok azt a feladatot kapják, hogy válasszanak ki egy családtagot, mutassák be az ő életét. Interjút készítenek vele, különösen egy bizonyos múltbéli eseménnyel kapcsolatban. Ez a 2012-2013. tanévben a II. Világháború volt. Ehhez helytörténeti szakirodalomban, kézikönyvekben, fényképalbumokban és az interneten kell kiegészítő anyagot gyűjteniük. A rokonokat, szülőket, nagyszülőket meghívják az iskolába is, ahol mesélhetnek az életükről, ami személyesebbé teszi a feladatot. A program részeként a tanulók részt vesznek információs technológiával kapcsolatos képzésen, megismerik a szerzői jog és személyiségi jog fogalmát. A program egész tanéven át tart: első félév végére az interjút kell benyújtani, majd a második félévben egy cikket kell írniuk ez alapján, melyben már szerepelnek a történelmi körülmények is a feldolgozott könyvtári források alapján, a források pontos megadásával. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a munka növeli a tanulók történelem iránti érdeklődését is. A 'Családom a történelem tükrében' 2011-2012-ben országos versennyé nőtte ki magát Norvégiában. A program a Norvég Iskolai Könyvtári Program keretében került megszervezésre. (ref.: Horváth Viktória, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról