Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gazdálkodás a személyes információval -- könyvtári is felkarolja

2012-ben egy felmérés során 110 írót kérdeztek meg arról, hogyan kezelik személyes fájljaikat: a többség nem alakít ki stratégiát az archiválásukra, még azok sem, akik szakképzettségüket tekintve könyvtárosok vagy levéltárosok. Ez különösen azért érdekes, mert az ő munkájuk során nagy hangsúlyt kap ez a tevékenység, ám a hétköznapokban mégsem alkalmazzák. A felmérés válaszadóinak 80%-a azt mondta, szívesen fogadna javaslatokat ebben a témában.
A könyvtárak készek arra, hogy felkarolják az ügyet: az ALA Preservation Week programja során a Library of Congress munkatársai egy teljes napot szenteltek a személyes digitális archiválás kérdésének. Mike Ashenfelder javasolta a következő stratégiát: keressünk meg mindent, amit el akarunk menteni; döntsük el, mit akarunk megtartani, a többit dobjuk ki; következetes elnevezéseket használjunk a fájlok rendezésekor; különböző helyekre mentsük a példányokat a 3-2-1 szabályt használva, vagyis: három példányt készítsünk, kettőt két különböző adathordozóra, egyet pedig egy olyan helyen tároljunk, ami nem a lakóhelyünk, és ötévente új tárolóeszközre tegyük át a megőrzött tartalmakat. Nem szabad elfeledkeznünk a linkek és a jelszavak mentéséről sem. (A személyes információk szervezése; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról