Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gerilla könyvtárosok a Wall Streeten

A gerilla könyvtáros megfelelő szakképesítés nélkül szervez és tart fenn könyvtárat ott, ahol az embereknek a legnagyobb szüksége van információra. Gerilla könyvtár létrehozható egy egyébként nehezen elérhető csoport információs igényeinek kielégítésére, a lehető legkényelmesebb módon történő információközvetítésre, esetleg meglepetésként vagy szórakozásképp, valamint a hagyományos tereken, mint egyetemi és közkönyvtárak falain túli oktatási és szellemi központok kialakítására. A gerilla könyvtárosság a könyvtártudomány Ranganathan által deklarált öt törvényén alapul:
1. A könyvek elsősorban olvasásra vannak: a gerilla könyvtárak könyveit könnyű használatba venni, mert a könyv megy az olvasóhoz.
2. Könyvet mindenkinek: a gerilla könyvtárak olyan rétegekhez érnek el, akik soha nem tennék be lábukat a könyvtárba különféle okok miatt.
3. A ránk bízott könyvnek szerezzünk olvasót: a szélesebb olvasóközönség révén a gerilla könyvtár segít összepárosítani az olvasót a neki való könyvvel.
4. Kíméld az olvasó idejét: a könyveket odaviszik, ahol az olvasó van, emellett az elrendezés megkönnyíti a böngészést az adott témában.
5. A könyvtárat, növekvő szervezet lévén, ne kösd meg: a gerilla könyvtárak folyamatosan alakulnak és átalakulnak, minden nap más és más formában újulnak meg, ahogy új könyvek érkeznek, új címkék íródnak új témák számára más és más könyvtárosok által.
A gerilla könyvtárosság az ellenállás egyik formája. A gerilla könyvtár helyszíne maga kifejezi annak ellenzését, hogy a könyvek és olvasói közti kapcsolatot a piac határozza meg.
Az underground jellegű gerilla könyvtárak engedély és támogatás hiányában jönnek létre, a hagyományos könyvtárakból hiányzó vagy alulreprezentált témákat részesítik előnyben, és nem hagyatkoznak hierarchiára döntési mechanizmusaikban.
-- A Foglaljuk el a Wall Streetet mozgalom könyvtára elérhetősége:
Facebook: Occupy Wall Street Library
Twitter: OWSLibrary
Flickr: OWSL Photo Pool
YouTube: The People's Library (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról