Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gondolatok a könyvtárban -- ráadásul a díszteremben

Az ELTE Egyetemi Könyvtára, március 29-én másodszor rendezte meg a 'Polcológiától' az 'információs bumm'-ig -- a gyakorlat:avagy könyvtárak válaszai a XXI. századi információs társadalom kihívásaira c. konferenciát. Abban a teremben, melynek funkcióváltásáért Szögi László -- mint bevezetőjében elmondta -- annyi szidást és elismerést kapott. Használóban és olvasóban egyaránt él a nosztalgia, de számos racionális összefüggés másra is utal: például a megváltozott igények miatti, az eredeti funkcióban való kihasználatlanság, vagy irdatlan összegű fenntartási költség. A British Library egykori olvasótermében emléktábla hívja fel a figyelmet: itt olvastak valaha az olvasók (írja György Péter a Memexben). Városközpontokban, drága telkeken sok hazai könyvtár üzemel. A közgazdaság alaptörvényeit figyelembe véve pedig az égbeszökő négyzetméter-árat a könyvtár nyilván nem tudja kitermelni. De ez csak az egyik oldal: a korábban esetleg kedvező helyen épült könyvtár mára nem biztos, hogy a célcsoport fő közlekedési útvonalaiba esik. Az így adódó konfliktusok tehát programozhatóak; bölcs dolog felkészülni rájuk. Pl. az olvasók, Hajdú-Bihar közkönyvtára és Debrecen városa is nyer, hogy a megyei könyvtár a város közepéből két megállóval kijjebb költözik, vadonatúj épületbe. A könyvtár feladata, hogy szolgáljon, kevésbé, hogy státusát önmaga demonstrálja.

Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról