Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Grazi egyetemi könyvtár -- könyvkeresés rádiótechnikával

Az osztrák egyetemi könyvtárak közül elsőként a Grazi Műszaki Egyetem Inffeld Szakkönyvtára vezeti be a rádiófrekvenciás azonosító RFID) technológiát az írott művek nyomon követésére. Az osztrák városban a könyvtárosok már a legmodernebb technika segítségével keresik meg az elkallódott könyveket. Az új rendszer segítségével a könyvtárosok a nap 24 órájában pontosan tudják, hogy egy adott könyv merre található. Ezáltal nem csak időt, de nem kevés pénzt is megtakaríthat a bibliotéka, hiszen nem kell pótolni az esetleg elveszettnek hitt könyveket. Az a távolság, amelyen belül a rendszer képes leolvasni egy könyv rádiófrekvenciás azonosító vevőegységében tárolt adatokat a használt frekvenciától, az adó erősségétől és a környezeti hatásoktól és körülményektől függően lehet néhány centiméter de akár ezer méter is. - F: ápr. 11.
-- A két évvel ezelőtti nagykanizsai vándorgyűlés résztvevői megismerkedhettek a fenti munkaerő-kímélő és minőséget növelő technikával. A szakirodalom felhívja a figyelmet a személyiségi jogi vonatkozásokra és veszélyekre is. Pl.: link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról