Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyakornokok - tényleg szeretnének nagyobb kihívást?

Múlt heti szavazás-kiírásunkkal link kapcsolatban kaptunk egy kommentárt Habók Lillától:
A gazdaságinformatikusokat ugyanúgy hallgatóként már felszívja a versenyszféra, az informatikusokról nem is beszélve. Elemzői pozícióból úgy látom, hogy azt tudja a gazdasági informatikus képzés, ami az informatikus könyvtáros képzés is szeretne lenni. A kettő közt kellene meghúzni a határvonalakat, és megmarketingelni az info-könyvtárat a versenyszféra felé.
Tapasztalatom szerint egy multinál minden a gyakornoki programmal kezdődik, amiben lehúzol 1-2 évet és utána, ha lediplomáztál, akkor felvesznek juniornak. De valahogy mintha a könyvtároshallgatók ezt nem tudnák, vagy nem értenék. Diploma utána kapnak észbe, de akkor már nincs visszaút, juniornak meg nem vennének fel senkit friss könyvtáros diplomával, ha nem is volt benne a gyakornoki programban.
Én már többször próbálkoztam az ELTE hallgatóinál, de többször kellett csalódnom:
- mikor kiírtam, hogy jöhet valaki hozzánk gyakornoknak, órabéres fizuban, akkor szerintetek mennyien jelentkeztek?! Ketten!! Ebből az egyik végzős hallgató volt, 3 hónappal a diplomáig, és nem bírta megérteni az interjún, hogy 3 hónap az kevés. Így vettük fel a másik jelentkezőt, aki most másodéves, de szerintem nem értékeli eléggé a helyzetét. Igaz, nálunk a gyakornoki rendszer is 3 szintből áll, a kezdő fizu kevés, de basszus, könyvtáros gyakorlaton nem is volt fizetés... A kollégáim nem akartak nekem hinni, azt mondták, hogy most már kötelező mindenhol fizetni.
- az előző szakos érdekképviseleti vezetővel próbáltam lelevelezni, hogy tartsunk olyan alkalmakat, mikor volt könyvtároshallgatók bemutatkoznak, akik már közben elhelyezkedtek, és mindenki beszél a saját munkájáról, munkaköréről, hogyan tudott bejutni, mire kell figyelni stb. Pl. könyvtároshallgató dolgozik ITSH-nál trénerként, SAP-nél incident managerként, Citi-nél "service delivery" managerként... Persze, ugyanígy a különböző könyvtáros munkaköröket és könyvtártípusokat is be lehetne mutatni nekik hiteles személyekkel. Aztán nem lett ebből a kezdeményezésemből semmi és már új érdekképviseleti vezető van, akit nem ismerek.

Hírforrás: Habók Lilla
2016. január 13.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=gyakornokok
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról