Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyerekek tanulnak programozni a könyvtárban - tudnak valamit...

Egyre több amerikai gyerek- és iskolai könyvtárban programoznak a gyerekek foglalkozásszerűen. Ezeket általában nem a könyvtár szervezi, inkább csak helyet ad nekik. Ilyen szervező pl. a CoderDojo Alapítvány link mely önkéntesek által segíti a 7-17 éves gyerekeket a kódolás tanulásában, honlap- , alkalmazás-, program- és játékkészítésben, a technikai eszközök megismerésében. Fontos szempont a hasonló érdeklődésűek közötti közösségépítés. A CoderDojo mozgalomban a hangsúly a közösségen, a társas tanuláson a fiatalok mentorálásán és az önképzésen van. A részvevők megtanulják, hogyan változtathatják meg a világot a kódolás által.
Másik szervezet a CODE link , mely magyarul is működik. Talán ők kapták a legnagyobb publicitást, rendezvényükön Obama is részt vett.
Jellemzően tehát nem könyvtári kezdeményezés, de könyvtárak is bekapcsolódtak. A legismertebb gyerekeknek szóló programozást tanító környezet a Scratch (link amit szintén sok helyen oktatnak könyvtárakban. Van még jó néhány kevésbé elterjedt, vagy valamilyen szegmensre fókuszáló oktatási forma (link link (Király Péter alapján MG)

Régebbi hírforrás(ok): Bibliobusz - a 21. századra: programozás, a robotika, ipari tervezés, média design link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról