Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyermekvédő könyvtárosok

Talán meglepő, de olykor a könyvtárosok is teljesíthetnek gyermekvédő szolgálatot munkájuk során. Az angliai Nottinghamben például minden olvasószolgálaton dolgozó könyvtárost egy képzés keretében megtanítottak arra, hogy képes legyen felismerni a gyerekbántalmazás áldozatait. A képzésen azt is elsajátíthatták a résztvevők, hogy hogyan figyeljenek fel azokra a jelekre, amelyeket a könyvtárba belépők adhatnak, ha bántalmazott gyerekről van tudomásuk. Az ilyen esetek kezelésére az olvasószolgálati pultoknál ezentúl mindig kéznél van egy tájékoztató füzet arról, hogy mit kell tennie a könyvtárosnak, ha be kell avatkoznia. Az első és legfontosabb szabály, hogy minden körülmények között, őrizze meg a nyugalmát. Nottinghamben egyébként a könyvtárosokon kívül a városházán, a lakossággal közvetlen kapcsolatban állók, a sportközpontok és az ingatlanirodák ügyfélszolgálatainak dolgozói is részt vesznek ilyen irányú képzésen. A kezdeményezés a városi gyermekvédő ligának köszönhető, amely céljaként azt szeretné elérni, ha a könyvtárosok megtanulnák kezelni a gyermekbántalmazásról szóló lakossági bejelentéseket. A képzés következtében az ugyanabban a közösségben élők egymás, és a bántalmazott gyermekek iránt is nagyobb felelősséget éreznek majd. (Szemlézte: Káldi Emese)

Hírforrás: Guardian, 2002. október 16., link
2002. október 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=gyermekvedo_konyvtarosok
Régebbi hírforrás(ok): Guardian, 2002. október 16., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról