Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyorssegély-program vidéki könyvtárak számára - a könyvtárosok egyesületétől!

Korábban szóltunk a Német Könyvtári Szövetség (dbv) projektéról link , mely 2020 és 2023 között nyújtott gyorssegélyt vidéki kisebb könyvtárak számára. A projekthonlapon sorakoznak a projektbeszámolók: link . Egyik beszámoló az 5000 fős feketeerdei Heimsheim kisváros könyvtáráról szól. Az egyesületi videócsatornán látható 4 perces, pörgő filmecske link beszámol a könyvtár fenntarthatósági tevékenységeiről. Így a
- dolgok könyvtáráról (ritkábban használt eszközök kölcsönzése)
- repair café (havonta egyszer megszervezett szerelőműhely)
- foglalkozások (pl. rovarhotel-építés)
- tárgycsere-lehetőség (használt, de használható tárgyak csereberéjének lehetősége)
A szolgáltatásokat a szomszéd település lakói is igénybe veszik, illetve olyanok, akik addig nem néztek a könyvtár felé. A könyvtárvezető elmondja: jó látnia, ha az embereket meglepi, hogy a könyvtárban például távcsövet is lehet kölcsönözni. És persze felülértékesítéssel más szolgáltatások igénybevételére is rá tudják venni a használókat. Az emberek rájönnek közben, hogy a könyvtárban nem csak poros könyvek vannak.

A Német Könyvtári Szövetség "A helyszínen mindenkinek" gyorssegély-programmal országszerte modern könyvtári koncepciókat finanszírozott a legfeljebb 20 000 lakosú településeken 2020 és 2023 között. A cél az volt, hogy vidéken is megerősítsék a könyvtárakat, mint "harmadik helyeket", és ezzel hozzájáruljanak az egyenlő életkörülményekhez. A "Helyben mindenkinek" a Német Könyvtári Szövetség (dbv) projektje a Kultúra a vidéki területeken program részeként, amelyet a Kulturális és Média Szövetségi Kormánybiztos (BKM) működtet. A pénzeszközök a Szövetségi Élelmiszer- és Mezőgazdasági Minisztérium "Vidékfejlesztés" (BULE) szövetségi programjából származnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról