Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Gyűjtemény helyett kapcsolatok a könyvtár fókusza

A gyűjteményekről a hangsúlyt át kell helyezni a kapcsolatokra - ez a szlogen is mutatja, hogy a használókra a könyvtárak nem mint passzív fogyasztókra, hanem mint aktív résztvevőkre tekintenek. A részvételi könyvtár gondolatát - a részvételi kultúrára és részvételi múzeumra építve - a 2000-es évek közepén fogalmazták meg. Elsőként a Web 2.0 folyományaként létrejött Library 2.0 invitálta a könyvtárhasználókat arra, hogy aktívan kapcsolódjanak be a könyvtárak életébe, később ez a kezdeményezés kiterjedt a fizikai könyvtárra is.
A részvételi könyvtárban:
- a hozzáférést felváltja a részvétel (a kulturális demokrácia stratégiájának értelmében mindenki sajátos kulturális igényeit támogatni kell, a polgárok aktívan részt vesznek a kulturális életben, és hozzáférhetnek a kultúra létrehozásának és terjesztésének eszközeihez);
- az egyirányú kommunikáció (a könyvtár a hiteles tudást és a színvonalas irodalmat terjeszti) helyett a párbeszéd (a kultúra létrehozása és másokkal való megosztása) válik domináns formává a kommunikációban;
- az ügyfelekből partnerek (a fogyasztókból a tartalom létrehozói, események aktív közreműködői stb.) válnak. (A részvételi közkönyvtár: skandináv tapasztalatok; ref: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról