Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ha a könyvtár a kisvállalkozások motorja akar lenni, tanuljanak a könyvtárosok vállalkozást

Az Appalache Régiós Bizottság online kérdőíves felmérést végzett Tennessee közkönyvtáraiban. ... A felmérésből kiderült, hogy a válaszoló könyvtárak 71%-ában nyújtanak a gazdasági életet és boldogulást segítő szolgáltatást, pl. útmutatást az álláskereséshez szükséges készségek megszerzéséhez, 68,3% álláslehetőségeket nyilvántartó adatbázisokhoz, 31,9% pedig online üzleti információs forrásokhoz kínál hozzáférést.
A részletesen leírt felmérés célja a jelenlegi könyvtári támogatások felmérése és a jövőbeli lehetőségek felvázolása. A tíz kérdést tartalmazó kérdőívre 74 válasz érkezett, melyekből a kisvállalkozásoknak nyújtott segítségtípusok gazdag tárháza tárult fel. Általában mindenhol biztosítják számukra a helyet, az internetet, a számítógépet, tájékoztatást, nyomtatási lehetőséget és persze szakirodalmat. Sok helyen valamilyen tanfolyamot, jogi és adózási segítséget, marketingtámogatást is nyújtanak. Utóbbiak kapcsán szükség lenne a könyvtárosok ilyen irányú képzésére, hogy hatékonyabban segíthessék a lakosságot és a kisvállalkozásokat. Ezen kívül a könyvtárvezetőknek kapcsolatba kellene lépniük a helyi közösség valamennyi érdekelt intézményével és tagjával, hogy pontosan meghatározzák, milyen szolgáltatások lennének a leghatékonyabbak a kisvállalkozások és a helyi gazdaság felvirágoztatására. Fontos lenne számokban is kifejezni a szolgáltatások fajtáit és mennyiségét, és számszerűsíteni ezek tényleges hatását, hogy egyértelműen lehessen kommunikálni a használók és a fenntartók számára a könyvtárak megkerülhetetlen szerepét a gazdaság fejlesztésében. (A vidéki közkönyvtárak szerepe a kisvállalkozások fejlődésében; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról