Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Ha a könyvtárak használókat akarnak, sokkal határozottabban kell a képzetlenebbek felé fordulniuk

Címkék: marketing |

Az Eurostat friss adatai szerint 2021-ben 32,9 százalék volt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 25-34 éves kor közötti magyar lakosságban. Ez jócskán elmarad az Európai Unió 27 tagállamának átlagértékétől (41,2 százalék), és még inkább a 2030-ra kitűzött EU-s céltól, amit 45 százalékban állapítottak meg, és amit a tagállamok közel fele már teljesített is.

Magyarország mögött csak Olaszország (28,3%) és Románia (23,3%) van a rangsorban, pedig 2010-ben, amikor 30,7 százalék volt a diplomás magyar fiatalok aránya, még nyolc országot utasítottunk magunk mögé - azóta viszont Csehország, Horvátország, Szlovákia, Málta, Ausztria és Portugália is lehagyott minket. Ha a nemek közötti bontást nézzük, a különbség szemmel látható, bár az összkép nem sokat változik.

A férfiak mezőnyében ugyanúgy csak Olaszországot és Romániát előzi Magyarország, 27 százalékos eredménnyel, a 35,7 százalékos EU-s átlaghoz képest. Sokkal magasabb viszont a fiatal diplomás nők aránya, akik a 39,2 százalékukkal már nemcsak a fenti két országot, de Németországot is maguk mögé utasítják, de az uniós átlag (46,8%) még így is messze van.
Az elmúlt két évben ráadásul több százezren kaphattak diplomát könnyített feltételekkel, ugyanis 2020-ban és 2021-ben elengedték a nyelvvizsga követelményét - ennek hatása a statisztikákon egyelőre nem igazán látszik.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról