Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ha aggaszt a gyerekek szellemi képessége, akkor küzdj a gyerekszegénység ellen!

A kora gyermekkori nélkülözések és traumák maradandó, két évtizeddel a megpróbáltatások után is látható nyomokat hagynak az agyban és a viselkedésben - foglalható össze egy, többségében brit tudósokból álló kutatócsapat új tanulmánya.
Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent publikáció szerzői a születésük után a Ceausescu-éra hírhedt gyermekotthonaiba került, majd a rendszerváltás után Angliában örökbe fogadott és ott már rendezett körülmények között felnőtt emberek agyát vizsgálták. A róluk készült MRI-felvételekből kiderült, hogy az első életévük során elégtelenül táplálkozó, játékokkal nem játszó, figyelemben és emberi kapcsolatokban alig részesülő csecsemők agya szembetűnően kisebb az életüket nem az akkori Romániában kezdő örökbefogadottakénál.
A kisebb koponyatartalom pedig (a tudósok szerint különösen a frontális és temporális lebenyek tűnnek érzékenynek a korai nélkülözésre) maradandó tanulási és viselkedési zavarokat is jelent: alacsonyabb intelligenciaszintet, figyelemhiányos hiperaktivitás zavart (ADHD) és akár autisztikus személyiségjegyeket. Annál kisebb volt az agytérfogatuk a felnőtteknek, minél hosszabb időt töltöttek gyerekként ezekben az intézményekben.
Az elváltozások ugyanakkor nem mindig hátrányosak, hiszen egyes agyterületek azért fejlődtek a normálistól eltérően, hogy ellensúlyozzák a kialakult hiányosságokat. Ennek az öngyógyító mechanizmusnak a kutatása a következő feladat.

Régebbi hírforrás(ok): Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 1. Nem csak az anyagiak hiánya link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról